Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

понедељак, 13 март 2017 09:05

Четврти "Кикини дани"

У суботу, 18. марта 2017. године одржано је завршно вече сада већ традиционалне, четврте по реду  манифестације "Kикини дани". Ова манифестација посвећена је прерано преминулој активисткињи Удружења дистрофичара Златиборског округа Тијани Петровић - Кики.

 Има за циљ да очува оне вредности за које се Кика кроз цео свој ангажман у "инвалидском покрету" залагала, а то су: стварање изједначених могућности за особе са инвалидитетом у друштву и њихово потпуно укључивање у заједницу на равноправним основама. Реализацију ове манифестације и ове године помогли су пре свих Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Град Ужице у чије име се присутнима, на почетку завршне вечери обратои члан Градског већа задужен за социјалну политику Видоје Дрндаревић.

И ова манифестација, као и претходне одржана је у Градском културном центру у Ужицу, који је један од  ретких јавних простора у граду у којима се манифестације овог типа могу одржавати, а да је приступачан  особама са инвалидитетом. То представља још један изазов и проблем који у наредном периоду треба  решити управо на темељу ових наведених вредности.

 И ово завршно вече манифестације обухватило је сумирање и проглашење победника два расписана  конкурса, новинарског и литерарног и уручивање посебног признања "Цвет једнакости" за допринос  унапређењу положаја особа са инвалидитетом у граду у претходној години, али и у претходном периоду.

 Ове године други пут реализован, јединствен на територији Србије, новинарски конкурс имао је за циљ да  подстакне новинаре из целе Србије да шаљу своје радове из четири категорије: штампани медији, интернет,  радио и телевизија, а на тему особа са инвалидитетом. На конурс је пристигло 18 радова из целе Србије, а  жири су чиниле прошлогодишње добитнице награда: Миланка Лана Николић из Радио Београда "202",  прошлогодишња добитница награде за прилог објављен на интернету, Мирјана Дамјановић Вучковић из  "Радија Нови Сад" која је прошле године добила награду за најбољу радио репортажу и председница жирија  Ана Манојловић, уредница у информативној редакцији "РТС-а", која је прошле награде добила награду за  најбољу ТВ репортажу и освојила статуету "Цвет једнакости" намењену укупном победнику конкурса.

 Ове године оне су одлучиле да услед недовољног квалитета, а како би се ниво и критеријуми конкурса  одржали за убудуће, искористе право жирија и не доделе награду и то у две од ове четири категорије - ТВ и  интернет новинарство. (Образложење председнице жирија у име жирија можете преузети у прилогу на  самом крају овог чланка). У преостале две категорије добитници су били Невена Вртулек, новинарка "Радија  Нови Сад" за радио прилог о содари "Филипус" из Новог Сада која запошљава особе са инвалидитетом и  новинар "Сремских новина" Стево Лапчевић за новинарску репортажу "Љубав уместо лекова којих нема" о  правилном третману и доживљају деце са сметњама у развоју и препознавању њихових преосталих  способности. Репортажу такође можете преузети у прилогу на самом крају овог чланка. Награђеним  новинарима поред плакета и уникатне статуете "Цвет једнакости" припале су и новчане награде.

Што се литерарног конкурса, који је део ове манифестације од самог   почетка, тиче - трочлани жири у саставу Драгица Цвијовић, новинарка регионалног недељника "Вести" из Ужица, Борис Којадиновић, познати ужички песник и председница жирија, професорка Ужичке гимназије Биљана Грујуичић одлучивао је о 10 пристиглих радова из свих 6 ужичких средњих школа, на две задате теме. Теме конкурса су биле: "Наша снага је у ншој различитости" и "Да ли су посебне потребе или су посебни људи". Ученици су се трудили да прикажу свој таленат и удовоље својој инспирацији, а најуспешнији у томе, према одлуци жирија били су:

Вук Грујичић из Ужичке гимназије који је освојио 3. награду (уместо њега награду је примио његов млађи брат),

такође гимназијалац Никола Миловановић коме је припала 2. награда

и победник литерарног конкурса, четвртог по реду је Вукашин Сретеновић из Техничке школе Ужице.  

Награђеним ученицима су поред плакета и новчаних награда припале и симболичне награде у виду "gadget-a" за рачунаре, дар једног од нашис сталних спонзора, "Контрол поинта" из Ужица. Овом приликом обелодањена је и намера организатора манифестације, Удружења дистрофичара Златиборског округа да од наредне године овај литерарни конкурс буде проширен на све средње школе у Златиборском округу.

Такође традиционално признање које се темељи на Кикиним принципима жиовта и рада, "Цвет једнакости" намењен институцијама и појединцима који су у претходној години, али и у претходном дужем периоду дапринели унапређењу положаја особа са инвалидитетом и ове године додељено је у складу са одлуком организатора. Подсетимо да су претходни лауреати били наш прослављени трубач Дејан Петровић, педагошкиња, председница интерресорне комисије и дугогодишња сарадница Удружења Радица Благојевић Радовановић и прошле године наш велики фудбалски ас и понос ужичког спорта, некадашњи капитен Манчестер Јунајтеда и Црвене Звезде Немања Видић. 

Ове године то признање заслужено је припало Жарку Јанковићу, нашем пријатељу и сараднику који већ скоро две деценије ради у јавном предузећу које се некада звало "Дирекција за изградњу", а данас се зове "Ужице развој". Но, како год да се то предузеће звало, Жарко је готово све то време био наш и то најпре Кикин саборац у борби против неприступачности и то готово свакодневно и у пракси, а вероватно да за ту врсту борбе од Ужица нема деликатније средине у Србији, из различитих разлога.

Поред, условно речено, официјелног дела, ово вече се у претходним годинама памтило и по енергији и емоцији која се после њега још дуго задржи у сећањима посетилаца и гостију. Да ово вече не изневери ни по том питању, ни госте ни сећање на Кику, највише су, поред самих чланова Удружења дистрофичара и Удружења инвалида церебралне и дечије парализе из Ужица,

допринели бивши и садашњи ученици Медицинске школе из Ужица извођењем колажног драмско-литерарног програма.

А да ова манифестација и ове године остане јединствена по исто тако јединственом печату, као и увек претежно младих, извођача и учесника посебно су заслужни ученици Музичке школе "Арс Нова" из Ужица, као дугогодишњи партнери Удружења и ове манифестације,

али и полазници балетског студија "Марија Мага Магазиновић из Ужица" изузетно харизматични млади Саво Мијајловић, једини балетан у овом делу Србије овенчан наградом на управо завршеном фестивалу у Бечу, који је извео соло кореографију инсоирисану Мајклом Џексоном

и Тијана Дрндаревић, такође вишеструко награђивана млада ужичка белерина која нас је разгалила соло кореографијом из балета "Бајадера".

Па ипак најјачи утисак на овогодишњој завршној вечери манифестације представља непоновљиви наступ Василија Поповића, ученика школе за децу са сметњама у развоју "Миодраг В. Матић" који је са толиком и таквом енергијом сам по себи означио крај овогодишње манифестације, скоро без потребе да се она званично одјављује.

Јер ова истинска емоција, неупрљана жељом за представљањем и самопромоцијом, подакнута само жељом за игром, уживањем и заједништвом представља сећање које нас може држати годину дана и бити најбоља позивница да се у истом расположењу видимо и догодине!

 

 

Прочитано 2647 пута

Медије

Награђена репортажа Невене Вртулек