Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јун 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

Удружење дистрофичара Златиборског Округа

Додела награда победницима новинарског и литерарног конкурса у оквиру манифестације "Кикини дани"

Полако се ближимо крају 2020. године, која је у целости била обележена глобалном пандемијом Ковид-19. Нормалан ток свакодневног живота је престао да постоји као такав. Принуђени смо да се навикавамо на неку нову “нормалност”, било у приватном животу, али и у професионалном окружењу. Свакако да се тај нови образац свакодневног делања одразио и на активности нашег Удружења.

Тако је и седма по реду манифестација “Кикини дани”, посвећена стваралаштву, мисији и активизму наше Тијане Петровић Кике, која је по традицији требала бити одржана у марту текуће године, одложена због новонастале ситуације са пандемијом Ковид-19 и у том тренутку проглашеног ванредног стања у нашој земљи. Манифестација, чије се завршно вече већ годинама одржава у клубу Градског културног центра, овога пута организована је у складу са препорукама и мерама за борбу против новонасталог корона вируса, у просторијама Удружења. У нешто измењеном облику и интимнијој атмосфери из горе наведених разлога, окупили смо се 28. августа како бисмо се присетили Кике, славили њен живот и њену мисију, али и доделили добитницима литерарног и новинарског конкурса дипломе, захвалнице и награде. 

И ове, као и претходних година, организована су два конкурса. Литерарни, намењен ученицима средњих школа из Златиборског округа и новинарски, намењен представницима медија са територије целе Србије. Оба конкурса увек имају основни, али и јако важан мотив: промену свести. Ученици, пишући на задате теме из области инвалидности кроз призму креативности, свакако утичу на подизање свести код, пре свега, вршњачке групе. Али, својим писањем подстичу и на друштвено одговорно понашање и емпатију и код одраслих. Овогодишње теме на литерарном конкурсу биле су: “У отвореном срцу различитост је богатство” и “Прихватање је урођено – дистанце се стиче одрастањем”.

Новинарски конкурс, јединствен у нашој земљи, ове године је организован по пети пут. Његов циљ у бити је увек исти, да се инвалидност као и особе са инвалидитетом као грађани, у медијима третирају као равноправни потенцијал друштва у складу са европским вредностима и принципима. Јер то је био и једини пут, свакодневни и професионални, којим је ишла наша Тијана.

На овогодишњи литерарни  конкурс за ученике средњих школа пристигао је највећи број радова у односу на претходне конкурсе, а све три награде освојили су ученици Медицинске школе. Прва награда припала је Маријани Николић, друга Милици Луковић, а трећа Марији Ћебић. 

Подсетимо, на новинарски конкурс за извештавање о особама са инвалидитетом пристигло је 18 радова за радио, штампу, интернет и телевизију. Прилози из радио и штампаних медија нису награђени, док је “Цвет једнакости “ као победнику свеукупног новинарског конкурса припао Љиљани Буквић, новинарки “Данаса” која је освојила и прво место за интернет репортажу. Друга награда додељена је Тањи Димитрић Михаиловић, из дописништва РТС-а из Шапца.

Удружење је специјалну награду “Цвет једнакости” за допринос унапређења положаја особа са инвалидитетом ове године доделило Тамари Грујић, из продукције “С Тамаром у акцији” за адаптацију простора у Турици за особе са инвалидитетом.

Можда је овај наш живот, каквим га познајемо и живимо, на моменат стао, али ми настављамо да се сваки дан, радећи наш посао и истрајући и даље у мисији и идеји водиљи, сећамо Тијане Петровић Кике. И као и до сада, храбро и гласно се залажемо за ту реч РАВНОПРАВНОСТ! 

 

Недеља борбе против мишићне дистрофије, 18-24. мај 2020. године 

"Особе са дистрофијом које су обележиле своје време" 

Недеља борбе против дистрофије је манифестација коју је Европска организација дистрофичара (ЕАМДА) установила 1973. године и која се од тада обележава у бројним европским земљама, укључујући и Србију, са циљем подизања свести јавности о могућностима, али и проблемима са којима се суочавају особе оболеле од прогресивних неуромишићних болести којих у нашој земљи има око 1900, повећање видљивости, као и њихова афирмација у друштву.

Ове године, услед пандемије КОВИД-19, Савез дистрофичара Србије (СДС) обележава ову манифестацију у складу са епидемиолошким условима у нашој земљи и препорукама Кризног штаба, у периоду од 18. до 24. маја 2020. године заједно са својом 21 организацијом из мреже, он-лине кампањом "Особе са дистрофијом које су обележиле своје време".

Свакога дана биће представљена по једна особа са мишићном дистрофијом која је својим делима оставила траг у времену, доказавши тиме да је снага ума најмоћнији покретач и да инвалидност не мора да буде препрека у остварењу наших циљева. 

 

 

 

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписује 

К  О  Н  К  У  Р  С 

за новинарске награде "Цвет једнакости"

 

Награда „Цвет једнакости“ додељује се за медијске прилоге који се баве темама инвалидности, промовишу активности, права и достигнућа особа са инвалидитетом, а који су објављени у штампаним, електронским или онлајн медијима од националног, регионалног и локалног значаја.

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписује

К  О  Н  К  У  Р  С

за новинарске награде "Цвет једнакости"

Награда „Цвет једнакости“ додељује се за медијске прилоге који се баве темама инвалидности, промовишу активности, права и достигнућа особа са инвалидитетом, а који су објављени у штампаним, електронским или онлајн медијима од националног, регионалног и локалног значаја.  

На седници Скупштине града Ужица 11.04.2018. године са 45 гласова за и без гласова против усвојен је „Локални акциони план за унапређење положаја особа са инвалидитетом у граду Ужицу за период од 2018.-2020. године“.

У организацији Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице, у понедељек 19. марта 2018. године уприличено је завршно вече јубиларних, петих по реду Кикиних дана. Већ по тредицији ово завршно вече одржава се у простору Градског културног центра Ужице, као једног од ретких установа из области културе, приступачних особама са инвалидитетом.

4. децембра 2017. sада већ традиционално у Градском културном центру у Ужицу, Заједница Организација особа са инвалидитетом је пригоданим програмом и изложбом креативних радова обележила „3.децембар“- Међународни дан особа са инвалидитетом.

У оквиру међународног програма под називом "Локална управа са приступом заснованим на привима" који финансира Шведска организација ICLD (Интернационални центар за локалну демократију), представници две организације особа са инвалидитетом из Ужица: Удружења инвалиде церебралне и дечије парализе и Градског удружења слепих и слабовидих, уз подршку града Ужица и Регионалне развојне агенције "Златибор" - аплицирали су са пројектном идејом "Увођење социјалног предузетништва у граду Ужицу".

Погледајте и последњу ТВ емисију снимљену у оквиру пројекта "Информативно-афирмативна мрежа Златиборског округа" у којој су у студију продукције "Зум" из Ужица гостовали Предраг Бакић, председник Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице и Савеза дистрофичара Србије и Видоје Дрндаревић, члан Градског већа Града Ужица задужен за социјалну политику.

У овој, претпоследњој емисији насталој у оквиру овог пројекта, ставили смо акценат на активности и проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом у "Малинарској републици" - Ариљу.

Страна 1 од 8