Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

Донација за оболеле од мултипле склерозе

Оцените овај чланак
(0 гласова)

Око 20 пацијената оболелих од мултипле склерозе током наредне две године моћи ће у Србији да се лечи најсавременијим лековима друге генерације, пошто је фармацеутска компанија "Новартис", у сарадњи са Фондацијом "Драгица Николић", донирала лек "финголимод" у вредности од 1,2 милиона долара.

Према речима државног секретара у Министарству здравља Берислава Векића мултипла склероза, од које у Србији болује више од 5.500 људи, болест је за коју не постоји излечење, али се адекватном терапијом у значајној мери може побољшати квалитет живота оболелих.

"Фондација 'Драгица Николић' и компанија 'Новартис' препознали су значај лечења и подршке за особе оболеле од мултипла склерозе и тиме исказали хуманост и несебичну бригу за пацијенте облеле од те болести, који треба да буду препознати као једнаки чланови нашег друштва", истакао је Векић на данашњој конференцији за медије у београдском хотелу "Метропол".

Председница Управног одбора Фондације Драгица Николић уверена је да ће донација помоћи у унапређењу квалитета живота оболелих од мултипле склерозе.

"Наша дужност, дужност читавог друштва, јесте да функционишемо као заједница, да се међусобно помажемо и подржавамо и са посебним осећајем солидарности и одговорности према онима којима је помоћ најпотребнија", рекла је Николићева.

Председница Радне групе за мултипла склерозу докторка Јелена Друловић навела је да данашња донација омогућити једном броју оболелих од мултипла склерозе да се лечи на начин како се то ради у свету и окружењу.

"Од огромног значаја је могућност да ћемо почети један број наших болесника да лечимо на прави начин, онако како се то ради у свету и у окружењу", истакла је докторка Друловић. 

Друловићева је додала да се у Србији лечи око десет одсто болесника лековима прве терапијске линије, односно око 500 пацијената, од којих 30 до 40 одсто нема позитиван одговор.

Директор компаније "Новартис" у Србији Габријел Дина истакао је да данашњи догађај обележава две важне ствари - доступност напредних лекова који могу да промене судбину пацијената, као и моћ сарадње јавног и приватног сектора да омогући боље здравство и истовремено смањи трошкове лечења.

Како би најсавременију терапију добили сви пацијенти, а претпоставља се да у Србији око 200 особа не реагује на постојећу терапију, сада је на потезу Фонд за здравствено осигурање.

Оболели од мултипле склерозе очекују да лек који може да им продужи и побољша живот ускоро буде на листи оних који се издају о трошку државе. 

Узрок мултипла склерозе није познат, али се сматра да болест настаје код генетски предиспонираних особа, под утицајем фактора спољашње средине, попут инфекција, пушења, изложености сунчевој светлости и тд.