Сајтови ООСИ Ужица

UDZO

Календар

« Јул 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Анкета

Да ли сте на сајту www.osi-uzice.rs нашли корисне информације?

Да - 57.1%
Делимично - 28.6%
Не - 14.3%

Укупно гласова: 14
Гласање за ову анкету је завршено од: 27 мар 2012 - 01:56

Пријатељи пројекта

Обележен "Светски дан оболелих од мултипле склерозе"

Светски дан оболелих од мултипле склерозе који се ове године обележава 31. маја, обележен је ове године, по традицији и у Ужицу.

Међутим, оно што није по традицији, већ представља посебну част за организатора - Удружење мултипле склерозе Златиборског округа, јесте чињеница да се ове године, по први пут, баш у Ужицу одржала централна манифестација на нивоу целе Србије, а поводом обележавања овог важног дана.

И баш тим поводом у прелепом амбијенту Градског културног центра Ужице окупили су се, поред представника организатора и представници града Ужица, у име кога је присутне поздравио заменик градоначелника Немања Нешић, као и Друштва мултипле склерозе Србије, на чијем челу је Јасмина Брајковић. Она се такође обратила свим присутнима и подсетила да у свету има око два милиона оболелих од мултипле склерозе, а у Србији око седам хиљада, те да је изузетно важно да се свакодневно ради на проналажењу нових видова лечења и уанпређења положаја оних људи који се суочавају са МС-ом.

У том смислу стручна помоћ особама оболелим од МС-а је од кључног значаја. Секретар Удружења мултипле склерозе Златиборског округа тим поводом, у име Удружења изразила је посебну захвалност др. Мири Гаврић-Кезић, начелници одељења неурологије Опште болнице у Ужицу, па јој је у то име председница Удружења Мира Филиповић уручила симболичан поклон, уметничку слику, рад проф. Обрада Јовановића, такође великог пријатеља Удеружења.

По изузетно топлом дану, помало заштићени хладом липа у дворишту ГКЦ-а своје рукотворине и уметничке радове у оквиру својеврсне продајне изложбе представили су представници драгих гостију и пријатеља, удружења мултипле склерозе из целе Србије: Београда, Лесковца, Књажевца, Бора, Зајечара, Врања, Чачка, Ваљева, Крагујевца, Ниша, као и посебно нам драги представници и чланови удружења са Косова и Метохије. Посета овој манифестацији, енергија коју је сам програм и учесници пружили говори да су Ужичани били свима њима добри домаћини.

А енергија, е то је тек посебна прича. За њу су се овај пут побринули посебним и непоновљивим тоновима ученици Музичке школе "Војислав Лале Стефановић" из Ужица који су овом догађају дали ноту класике и призвали атмосферу летњих концерата из Шембурнских паркова.

А праву потресну, али никако патетичну емоцију, испољили су студенти Учитељског факултета из Ужица извођењем, поред осталог и одломка из њихове представе "Јесмо ли on line" посвећене оболелима од ретких болести. 

И Музичкој школи и Учитељском факултету, као и већ поменутом професору Обраду Јовановићу захвалнице за допринос и помоћ у реализацији ове манифестације, али и раду Удружења уопште, уручио је сликар Дарко Бабић, члан овог Удуржења.

Управо је проф. Обрад Јовановић, уз Софију Бунарџић и Наташу Жилић био члан жирија ликовног конкурса под називом "Поглед поред мене", који је организатор ове манифестације, управо поводом обележавања овог значајног дана, организовао на Учитељском факултету и у свим Ужичким средњим школама.

Иако су апсолутно сви који су учествовали на овом конкурсу и послали своје радове, због своје псовећености и инспирације овом темо заслужили награде, пропозиције конкурса су такве да су награде припале само оним ученицима који су освојили прва три места, а овога пута то су били: Мина Бајић  из Ужичке Медицинске школе која је освојила 3. место, 2. место припало је Сари Радосављевић, ученици Економске школе, а победница овог конкурса и добитница прве награде је Неда Мишовић, такође из економске школе.

Свима њима, као и њиховим професорима и менторима на овом конкурсу уручене су захвалнице и пригодне награде, а похваљени су, у духу онога што нас је на овој манифестацији и окупило, сви остали учесници конкурса заједно са својим менторима.

Секретар Удружења мултипле склерозе Златиборског округа Драга Петковић изразила је у своје лично име и у име Удружења посебну захвалност свим другим удружењима особа са инвалидитетом у Ужицу и истакла да једиствени модел по коме сви ми заједно сарађујемо и функционишемо може свима на нивоу Србије да служи за пример и да је то нешто чиме се ми у Ужицу свакако с правом поносимо.

На крају је као подсетник и мотив остане порука упућена са овога места и порука из које сви можемо научити нешто о различитости, без обзира да ли се свакодневно суочавамо са МС-ом или не:

"Дијагноза МС не значи да треба да одустанете од посла и заборавите своје амбиције у животу. Разлика између особе оболеле од МС у Србији и Европској унији је у томе што особа која живи са болешћу у Србији говори себи да није иста као остали, док особа која живи у ЕУ себи говори да је различита. Ту различитост морамо научити да уважавамо и да поштујемо њена права."